我的收藏
版主
申請
開區
申請

回鄉證續期後,可網上辦理自助過關的手續。

• Tos 2010-2-18 14:34:23

我想問下, 入面有個叫"一站式"係用來做咩GA? 我只係按左"自助通关" JA! 唔知得唔得! 要等一日先知!

• 小BB女 2010-2-22 15:37:56

我申請左啦,佢話成功左.但要搵日上去大陸試下先知得唔得

• bobbo 2010-2-23 12:59:20

真的多謝晒你放上網,等我不用咁煩惱

• 柏樂 2010-2-24 00:42:59

原帖由 sam sam sam 於 2010-2-7 22:46 發表
    是呀,不過唔是即日生效呀,要過一日.

甘洗吾洗足24小時架

• 阿土仔 2010-2-24 09:11:24

你要過一個工作日.即第二個工作日,上網查詢.如果通過.它會告知你成功.否則就要親自去辦理.

• 莽民 2010-3-2 20:44:10

原帖由 Tos 於 2010-2-18 14:34 發表
    我想問下, 入面有個叫"一站式"係用來做咩GA? 我只係按左"自助通关" JA! 唔知得唔得! 要等一日先知!

一站式係講兩地車牌...

• 柏樂 2010-3-2 20:49:02

原帖由 阿土仔 於 2010-2-24 09:11 發表
    你要過一個工作日.即第二個工作日,上網查詢.如果通過.它會告知你成功.否則就要親自去辦理.

甘點查詢呀

• 莽民 2010-3-2 23:17:10

原帖由 柏樂 於 2010-3-2 20:49 發表

甘點查詢呀

畀個網址你,打開之後將回鄉卡號碼打入去就可以查...
    http://www.zhbj.gov.cn/client/hxzsq.aspx

• 柏樂 2010-3-5 08:28:26

原帖由 莽民 於 2010-3-2 23:17 發表

畀個網址你,打開之後將回鄉卡號碼打入去就可以查...
    http://www.zhbj.gov.cn/client/hxzsq.aspx

個網個首頁頁面有格"网上换证申请结果查询",下面有格"理编号",我就打左我既辦理编號,隔離有格"新证件号码",我就打左我新証號碼,但按左"查詢"之後又無顯示:cannothelp: 甘應該點查呀

• 莽民 2010-3-5 10:05:44

回覆 #39 柏樂 的帖子

首先你有無喺網上辦理左新回鄉卡自助過關續期,如果辦理左就會有一個"受理編號"。你要查詢辦理結果就應該將受理編號打入左邊相關嘅框內,再將你新回鄉卡嘅編號門入右邊新證號碼嘅框內就可以查到。如果都唔得,我建議你試下重新做過一次網上辦理續期睇下得唔得。不過之前你有無搞過自助過關,如果係第一次搞,就一定要到拱北關口搞,如果有搞過都唔得,可以打電話查詢或者直接去關口搞,但就要準備一份證件影印,將身份證同回鄉卡正面分上下排列印喺一張A4紙就得。

• 柏樂 2010-3-7 10:41:57

原帖由 莽民 於 2010-3-5 10:05 發表
    首先你有無喺網上辦理左新回鄉卡自助過關續期,如果辦理左就會有一個"受理編號"。你要查詢辦理結果就應該將受理編號打入左邊相關嘅框內,再將你新回鄉卡嘅編號門入右邊新證號碼嘅框內就可以查到。如果都唔得,我 ...

我之前有搞過自助過關,等我試多次先 吾該哂

• pear99 2010-3-7 19:49:47

:s024: :s024: :s024:

• :+石頭+: 2010-3-8 16:13:31

個網址唔得既 ? tick哂3個格之後禁唔到網上申請 !!

• tennis123 2010-3-8 16:39:48

Thank you very much.

• iamsiogo 2010-3-8 19:01:43

感激, 己申請了, 不過吾記得抄低個"受理編號", 吾知可吾可以查得番呢???