我的收藏
版主
申請
開區
申請

回鄉證續期後,可網上辦理自助過關的手續。

• MSAR 2011-2-9 12:43:32

感激!!非常實用

• dad 2011-2-9 17:51:50

好多謝各位指點, 令我慳返$50大元!

• edwina 2011-2-10 12:07:21

原帖由 CheangJoan 於 2011-2-9 10:52 發表
    點算我打完其他野..再禁確定 但係都唔得....我hope住個網頁成個鐘..佢都係未得 ..咁即係點...??我試過好多次都係咁...???有冇人話我知點解!??

我尋日係公司部電腦試都係咁...hold左好耐都無反應...
    今日係屋企部電腦一試就得啦~或者你換過部電腦或者係另一個網絡再試過~

• 天殺 2011-2-12 11:09:31

受理編號點查

网上换证申请结果查询
    受理编号:            新证件号码:          

• kawaiipp 2011-3-31 14:56:09

想問呢...
    我登記咗但佢話記錄...
    咁係咪要去排隊攪?
    咁而家係去邊度攪呢?

tkx~~^^

• ZzZzZz... 2011-4-4 00:36:52

受理編號點查

网上换证申请结果查询
    受理编号:            新证件号码:         

我都有同樣的問題 ~~

• macow 2011-4-7 10:13:31

其本上申請完過幾日就會有結果,我本身結果係叫我去申請多次,因為話冇紀錄,但後來我試下過關又得。結果就係咁樣。

• ZzZzZz... 2011-4-10 01:43:50

原帖由 macow 於 2011-4-7 10:13 發表
    其本上申請完過幾日就會有結果,我本身結果係叫我去申請多次,因為話冇紀錄,但後來我試下過關又得。結果就係咁樣。

請問:
    网上换证申请结果查询
    受理编号:            新证件号码:         

受理编号:  ←是甚麼 ?

• 衝上雲霄 2011-9-28 08:39:17

Thank you for your sharing!

• kio68 2011-9-28 09:47:22

<1> 各位人兄請注意.....
        換證後要經用人手過關一次後才可網上自助辦理,
        http://wssq.zhbj.gov.cn/Default.aspx  
        先點選 (4)項 後才進入登記, 填寫(7)項必填的欄,

④办妥自助查验网上换证手续后,持用新证首次出境必须经人工查验通道过关,
        在新签注上加盖验讫章后方可入境澳门,否则将会被澳方退回。

<2> 注意提交後, 會顯示你的登記受理编号: 123456789........ (超長的號碼),
        受理编号:  即是申請人檔案登記號碼, 分便於查詢各人登記記錄....
        最好copy 後暫存於網上, 方便日後查詢!  

** 如要打簡體字, 可於 word 文件上校對轉字體後, 再copy於網上 **

• taxi2007 2011-10-4 12:53:38

我剛換新回鄉證,可否在這網站首次申請自助過關?候覆,謝謝.

• 莽民 2011-10-4 14:19:36

原帖由 taxi2007 於 2011-10-4 12:53 發表
    我剛換新回鄉證,可否在這網站首次申請自助過關?候覆,謝謝.

如果舊證無辦過自助過關就唔可以網上辦理,你講得首次就一定要親自去拱北關口辦理手續及影相打指模,同時記得將澳門身份證同回鄉卡影印喺一張A4紙,兩個證一齊影就得,底面都影埋喺一面就可以,過程好快,先簡單填寫一份授權書,跟住影相打指模,幾分鐘OK,完成後即可使用自助過關...

• fatbbyo 2012-2-14 16:12:36

這個連結不同了, 還能在網上辦理自助過關嗎?

• jokw 2012-6-16 16:56:35

之前有搞過自助過關,剛剛換領新嘅回鄉卡,
    但唔識填呀,我輸入回鄉證號碼数字都輸入唔到,
    多了幾個號碼数字唔夠位輸入,
    請教各位指教~

"身份证号码"  呢個係咪填澳門身分證?
    "原证件号码 " 係咪舊嘅回鄉卡?
    "新证件号码 "即係新嘅回鄉卡?

自助通道往来港澳通行证换证申请  
    ------特别提示------  

请如实填写下列申请表
    姓名  (必填)  
    身份证号码   (必填) (15或18位)  
    出生日期   (必填)  (例子:2011-08-01)  
    原证件号码  (必填) (例子:W12345678)  
    新证件号码  (必填)(例子:W12345678)  
    新证件有效期   (必填)(例子:2011-08-01)  
    赴澳门签注号   
    赴澳门签注有效期   (例子:2011-08-01)  
    赴香港签注号   
    赴香港签注有效期   (例子:2011-08-01)  
    联系电话  (必填)  

1、填写申请资料必须使用国标中文简体汉字和半角英文、数字。
    2、请确保填写资料的准确,不正确的填写将视为无效申请。
    3、申请提交后,在未查询到办理结果前,请勿重复提交同一类别的申请。
    4、提交申请1个工作日后,可通过本系统查询受理进度和申请结果。
    5、凡16周岁以下申请人提出申请,须事先经父母或监护人同意。

• 莽民 2012-6-16 21:26:28

jokw 發表於 2012-6-16 16:56
    之前有搞過自助過關,剛剛換領新嘅回鄉卡,
    但唔識填呀,我輸入回鄉證號碼数字都輸入唔到,
    多了幾個號碼数字 ...

你入錯位置呀,入喱度啦...
    http://old.zhbj.gov.cn/client/hxzsqadd.aspx?action=send