我的收藏
版主
申請
開區
申請

世博自由行資料分享區(第一帖已全面更新旅遊攻略)

• cheongieng 2010-4-15 10:25:13

回覆 #30 軍曹咕嚕嚕 的帖子

謝謝你, 我地一行7人,有3個小朋友,不用湊,最小的已經11歲了,沒有老人家,但其餘的大人似乎只靠我一人去搞,而家上緊携呈網搵資料,去討論區睇攻略,遲d去書店睇書仔, 我已經將你既資料print出來喇, 至於杭州一天遊,可能只會在西湖逛逛就算了, 你說的西溪濕地,我都有睇過資料,亦考慮緊去唔去,由於時間緊迫,可能二選一
    真謝謝你咁長篇回覆:s142:

• Fifiera 2010-4-15 21:12:18

回覆 #30 軍曹咕嚕嚕 的帖子

我plan左6月頭去呀....不過而家都仲未book野...人地都介紹我去book春秋航空, 怕唔怕太遲呀?
    咁o的門票係係邊到買呀..買邊種至好呀?

我都打算去7日. 上海+杭州, 咁回程時係上海定杭州l走好呢?

• Francis15 2010-4-16 01:48:34

回覆 #16 軍曹咕嚕嚕 的帖子

我同我老婆去7日呀,打算6/19~27號,睇4~5日世博(平日去),我現在剛訂左7 days Inn 南京路步行街果到290一晚到啦7晚都成 2K RMB (上網book的)-位置方便.

我打算買東航去(浦東)-可以玩下磁浮,),因為如果以現在5月31號前上網訂東航都係500RMB在三灶飛11點機(包機建/油).回程就春秋翻(虹橋)下午6點機,順手去睇完世博熊貓就走人 (7月12日前在虹橋格離的上海動物園).

入場票未買,見上網好多都係買預約卷(都唔知安唔安全) ,不過預約卷可以提前預約場管(在網上約),有車送到入場內,有保險.都唔知買唔買好.好煩呀........澳門果D又加晒價.

最慘係人仔最近又升左,真係想爽手D都唔得.

• cheongieng 2010-4-16 10:24:48

回覆 #33 Francis15 的帖子

Francis15,

其實我地都傷腦筋訂酒店機票問題上,因為都係想以經濟為原則,寧願慳d錢來買世博入場票及入世博既交通上,想請問你:
    (1)買東航係三灶飛,由拱北有冇機場快線去三灶,如果冇塔的士要成個鐘先入到去?
    (2)你訂既Inn係咪旅館,有冇名,可否透露,設備如何,因為我都想訂d簡單旅館住,但大前題係要乾淨...

• Francis15 2010-4-16 10:55:50

回覆 #34 cheongieng 的帖子

(1)我記得拱北口岸有機場巴士快線直接去三灶,好似一個小時到RMB20(不過要去問下先知,我都唔係咁清楚). 內容可參考下
    http://big5.destguides.ctrip.com ... rict27/traffic.html

(2)酒店網址是這個 http://www.7daysinn.cn/ 裡面有d人住過的評語,可以供慘考一下,不過住這些酒店,就最好連毛巾,牙刷,洗頭水都帶定去.

• cheongieng 2010-4-16 12:01:24

回覆 #35 Francis15 的帖子

多謝回覆!

你之前講31/5前訂東航500RMB, 但係我上東航網睇單程都要RMB$1400,來回$2800,同澳航差唔多...請問你係邊個網睇係$500

• 夏恩特 2010-4-16 12:44:01

http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=324134

這裏面有一個pdf檔...

入邊有說明世博園區的詳細交通資料及地圖...

建議大家去下一下..看一看 ^^

• Francis15 2010-4-16 15:04:59

回覆 #36 cheongieng 的帖子

我上淘寶網www.taobao.com 同 携程 http://www.qunar.com 希望對你有幫助啦!

• 軍曹咕嚕嚕 2010-4-16 15:38:04

原帖由 Francis15 於 2010-4-16 01:48 發表
    我同我老婆去7日呀,打算6/19~27號,睇4~5日世博(平日去),我現在剛訂左7 days Inn 南京路步行街果到290一晚到啦7晚都成 2K RMB (上網book的)-位置方便.

我打算買東航去(浦東)-可以玩下磁浮,),因為如果以現在5 ...

290rmb一晚都唔係好貴啫!你要諗係兩個人喎!hehe
    依家所見大部份連鎖酒店單人房都要哩個價呀!
    另外見到你話春秋有6點機,我唔見有,最晚都係13:00!
    你係咪春秋航空呀?
    多謝你提供世博熊貓的資訊呀,我最後哥日食完個早餐就去睇下先!hehe...

• 軍曹咕嚕嚕 2010-4-16 15:46:12

Francis15兄:

我上春秋官網都唔見有6點機喎!你是回廣州定珠海呀?
    上海→珠海只有兩班機,一班07:50;一班13:15咋喎!

• 軍曹咕嚕嚕 2010-4-16 15:50:44

原帖由 夏恩特 於 2010-4-16 12:44 發表
    http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=324134

這裏面有一個pdf檔...

入邊有說明世博園區的詳細交通資料及地圖...

建議大家去下一下..看一看 ^^

多謝分享呀!真係好詳盡好有用呀!

• rexwong777 2010-4-16 15:56:29

原帖由 夏恩特 於 2010-4-12 18:08 發表
    你好~

我已經向東x遊訂左package..

訂左八月中去七日上海~~

機票係澳門航空直航到上海浦東..

http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=323084

呢篇係講世博飲食的...之前有一篇係講世博三日攻略. ...

借問請你 呢個package幾錢?...我都唸住去...參考下...thanks!!

• jola 2010-4-16 16:01:03

我都打算六月中旬出發; 約去五日四晚自由行; 買三次出入的票, 2公婆+1個2.5歲的女兒; 想自由行. 請給點意見..thanks

• Francis15 2010-4-16 17:01:24

原帖由 軍曹咕嚕嚕 於 2010-4-16 15:46 發表
    Francis15兄:

我上春秋官網都唔見有6點機喎!你是回廣州定珠海呀?
    上海→珠海只有兩班機,一班07:50;一班13:15咋喎!

可能我睇錯,如果唔係就上海航空囉,都係好平430RMB

• 夏恩特 2010-4-17 12:47:43

原帖由 rexwong777 於 2010-4-16 15:56 發表
    借問請你 呢個package幾錢?...我都唸住去...參考下...thanks!!

我報名戈時未有世博package..所以報左呢個
    http://www.airmacau.com.mo/holidays/amh_intro.asp?seq=626