我的收藏
版主
申請
開區
申請

有冇人apply 理工的職位 係試過有回音架?

• kwong.sw 2010-4-23 19:31:32

感覺上好似理工請人的標準高過澳大咁樣. . . 有錯請更正

• MSAR 2010-4-27 16:12:44

無錯,無話過學院請人標準一定底過大學

• kate1314 2010-4-30 14:33:34

但我朋友每次寄信都一定有得考呢... 學歷就大學畢業咯,不過系中英翻譯,另外可能因為佢自己d經驗match 到份工掛

• Keli1012 2010-5-1 18:41:22

反而覺得有時其他政府部門請人個準則冇咁嚴格一定要match 哂所有requirement...

• zarbon 2010-5-1 20:18:46

澳大咪又係咁,
    佢D職位考左又唔會公開成績,
    只係SEND MAIL黎話申請考試FAIL左,
    其實裡面好多都係自己友,
    呢個世界就係咁架啦!

• alac211217 2010-5-1 23:36:30

我有得筆試同面試呀..我又唔覺得好黑箱
    佢結果請的人我自問亦係比自己合適..我諗都係公平嘅

• yoyo^^ 2010-5-2 13:35:15

原帖由 alac211217 於 2010-5-1 23:36 發表
    我有得筆試同面試呀..我又唔覺得好黑箱
    佢結果請的人我自問亦係比自己合適..我諗都係公平嘅

佢地最後請親邊個你都識既咩??
    唔係你點知那個係比自己合適?

你又憑什麼了解佢係比你合適?
    你睇過佢履歷呀?? 你同所有最後錄取的人都做過同事呀??
    定佢面試時你同佢一齊面試??

假o的喎....

• maybb2008 2010-5-2 13:46:13

以前讀書見到d 成績超勁既人, 學校會問佢有沒興趣係返學校打份工囉

d攞左奬學金去左外國讀碩士既人係唔洗考, 理工 可以直接請佢返黎添

• alac211217 2010-5-2 18:22:35

回覆 #37 yoyo^^ 的帖子

佢結果請嘅人我算係識識地..咁我知道佢响邊做開野同做開啲乜
    所以有咁嘅睇法啫..

因為我地本身都係做同一個範疇同一圈子的工作

• yukki 2010-5-3 17:50:13

原帖由 alac211217 於 2010-5-2 18:22 發表
    佢結果請嘅人我算係識識地..咁我知道佢响邊做開野同做開啲乜
    所以有咁嘅睇法啫..

因為我地本身都係做同一個範疇同一圈子的工作

你都係識一個咋....咁就唔好講到你好似好清楚...肯定理大唔係黑箱作業啦...
    樓主依家係講....佢連同佢好多fd 都試過好多次都連回音都冇...
    理大就連筆試名單都唔公開....

講case 你先得一單....但樓主連投票結果咁多單....理大黑唔黑箱作業睇得出囉....

• alac211217 2010-5-4 08:58:01

回覆 #40 yukki 的帖子

咁如果你地認為佢黑箱作業咪黑箱作業囉..
    我看沒有人會清楚晒所有招聘的case..
    我只係將我自己的經歷講出來啫..(其實我獲得過不只一次回音..但考我就只考過一次)
    咁話佢唔公開名單倒係事實

我又唔係理工老闆..佢的名聲再差也與我無干..係咪

考唔到理工..或者有更好的呢
    塞翁失馬..焉知非福

• 5MB幾 2010-5-10 14:26:19

考過幾次,都冇下文....
    佢最大問題係從來都唔會出成績,投考者都好明白,唔一定包考到,
    但話晒都係一所學院,做教育既,行政應該要透明,否則難免會以為係私相受受,黑箱作業!

• violet227 2010-5-18 23:38:37

會唔會關工作證明事呀?
    我過理工.面試都過埋.入埋去做..做佐一年自己無做..
    但跟住試過之後有見到理工請人..再入信..但無交工作證明.就多數無叫我考.

• octopus2006 2010-5-20 10:26:02

原帖由 violet227 於 2010-5-18 23:38 發表
    會唔會關工作證明事呀?
    我過理工.面試都過埋.入埋去做..做佐一年自己無做..
    但跟住試過之後有見到理工請人..再入信..但無交工作證明.就多數無叫我考. ...

你自己走咗... 又想再入去?? 好馬不吃...
    人地會唔會因為你自己走咗所以唔俾你機會ga?

• MSAR 2010-5-20 12:38:27

回覆 #43 violet227 的帖子

你之前做過,想問下佢地係唔係唔太跟橙書.無22假,同得13個月?