我的收藏
版主
申請
開區
申請

你地會比幾多禮金架????

• 用戶己刪除 2010-5-24 11:59:59

十八萬八千八百八十八元

• intiinti 2010-5-24 17:30:12

幾多有咩所謂,我家人都無開價,唔想比人覺得賣女。意頭黎,男家喜歡幾多就幾多,天下父母真偉大。眼見幾多人未對親家已經為禮金搞到對新人左右為難,明明喜事都搞禍曬lu。

• catyo 2010-5-24 18:38:39

其實我唸依家好少父母會獅子開大口
    個個都會為自己仔女著想
    咁當然...有會開心...我唸無都無所謂

還記得我個細E...佢嫁左個幾有錢的人
    但一蚊禮金都無比

我婆婆都沒有說什麼...因為我聽到細E講佢老公D錢即係佢D錢
    所以阿E話唔駛比 話會繼續比家用婆婆

結婚之後每月只給我婆婆1000家用

我真係無言

• intiinti 2010-5-25 00:05:25

haha....我都無言

• kaiserlao 2010-5-25 13:29:48

1000蚊都俾得出......

• catyo 2010-5-25 13:38:28

所以我地一直有個錯既觀念:

以為有錢人結婚就會比多D禮金同家用

即係話:

禮金比幾多都係只要大家高興就好

唔好強人所難

• danana 2010-5-25 17:38:28

我朋友未結婚....
    但兩年前已經叫佢男朋友比20萬禮金=.=

• 罐頭愛我 2010-5-25 22:39:26

未結婚都要比20萬...........禮金............

• kinwawo 2010-5-26 14:36:04

我比左9千9﹐取其意長長久久

• 0笨0笨豬929 2010-5-27 02:31:33

我地結婚時供緊一層樓, 禮金問媽咪要幾多, 佢話唔使多, 少少係拿個意頭就得, 佢同爸爸知我地做左幾年野錢唔會超多, 又要供樓, 又一舊錢結婚, 我地話比38000, 佢地話唔要咁多, 最後我地拿主意比左18888咋.

佢地已經講笑話"嘩, 早之生多幾個女啦,,嫁一個收咁多"....哈哈..

其實好多父母係想個女日後生活好, 都唔想佢地用咁多錢, 寧願佢地用黎生活好d,或者供下樓.

我地而家供緊第二層樓,,爸爸就同我講, 叫我唔使再比家用佢地, 我爸爸有收入, 叫我地草埋平時比家用佢地既錢, 用黎供多層樓....又或者生小朋友後要用好多錢.. 爸爸媽媽真係對我好好, 我對於佢既提議問心我好內疚同慚愧, 好似做少少做女應該負既責任都冇負咁..

• CINDYLAWRANCE 2010-5-27 20:36:48

50000,十圍...

• kaiserlao 2010-5-28 14:41:22

回覆 #41 CINDYLAWRANCE 的帖子

其實我想問你俾十圍係咩意思.....

• ki11 2010-5-28 14:46:31

即係個十圍人情歸女家

• kaiserlao 2010-5-28 14:48:25

哦.........嘩........咁咪好多........

• warmreminder 2010-5-28 15:00:14

十圍人情可能都五皮野lu