我的收藏
版主
申請
開區
申請

你地會比幾多禮金架????

• WASABI_@ 2010-5-28 15:04:03

個10圍係比女家親友...當然人情都係女家收LA

• 茹茹媽 2010-5-28 15:08:21

10年前8萬8。

• scanner_mui 2010-5-28 15:47:05

回覆 #32 intiinti 的帖子

我果時咪系甘啦.講價講一萬我媽都唔肯.
    我地兩個都系出黎做左兩三年野.無乜錢.又供緊樓...
    我同我媽講.我地無物錢.又要供車.又要供樓.d酒席又要埋單...
    我媽就話"傻女黎ge...呢d錢系問男家拿ga ma...邊個叫你自己出甘蠢者"
    唉....o晒咀囉...
    我就話...男家己經幫我俾左層樓首期.我都唔好意思再問佢地老人家拿錢啦...
    佢就話"甘我養大你唔駛錢呀??個個都系甘拿ga la..."
    唉...結果.30000+7圍酒席...
    有兩份女家親戚ge人情俾左我.我用左黎找數...我媽都要我嘔返俾佢...
    佢話呢d錢一定要系女家媽咪收果wo...
    而家結左婚真系超窮...

• ridiculousMacau 2010-5-28 15:49:05

我當時俾八萬八...

• aprilchang 2010-5-29 22:17:50

三年前..我老公比左三萬八..好意頭...依家唔知d人會唔會減左禮金..加係其他

• beanca 2010-5-30 00:36:03

3年前,50000
    原來都不算少,我當初仲以爲好少添!
    其實結婚真是要用好多錢,酒席、禮金加加埋埋都成20萬。

雖然阿媽無開價,但家姐結婚時給了60000,所以我都吾意思給太少。

• 我係西人 2010-5-31 03:36:12

我老公婆我16900呀~

• kaiserlao 2010-5-31 09:45:30

原帖由 <i>scanner_mui</i> 於 2010-5-28 15:47 發表<br />
    我果時咪系甘啦.講價講一萬我媽都唔肯.<br />
    我地兩個都系出黎做左兩三年野.無乜錢.又供緊樓...<br />
    我同我媽講.我地無物錢.又要供車.又要供樓.d酒席又要埋單...<br />
    我媽就話"傻女黎ge...呢d錢系問男家拿ga ma...邊個叫你自 ...
    <br />

同我而家情況一樣呀.....成日話d錢係問男家父母擺喎......唔應該係我地兩個俾....
    就係因為個錢字....攪到我女朋友超唔開心呀....又唔係嫁左之後唔駛俾家用番去喎....
    不過我好d.....一早俾佢自己選左....只要禮金....酒席d禮會部用黎找數........
    不過而家結婚真係慘.....要用超多錢.....重要係"舌"少當賺tim.......

• airspring 2010-6-1 21:04:05

我問我媽要幾多禮金,佢本來話隨我男朋友比幾多就幾多.

點知前日佢係街撞到個朋友,佢朋友同佢講話要60000元,因為係要來買金比我的.

唉,60000元,邊度有咁多錢比?

• ryer 2010-6-1 21:14:38

我30年前給8000喳,現在我建議仔仔80000
    如果可以800萬,飬大個女唔小野架

• 澳門會員 2010-6-1 21:24:49

原帖由 WASABI_@ 於 2010-5-22 20:13 發表
    好得人驚....~.~"點解...要咁大貪...

乜禮金你們係開口要GA???
    當年我99就問3.8000夠唔夠咋~
    因為D禮金係男家俾女家GE.

• ryer 2010-6-1 21:25:38

其實給多少不成問題,只要真誠對父母說,
    一定接受,喜事來的,布

• 罐頭愛我 2010-6-1 23:07:37

如果是為了禮金的問題.....而搞到結唔成婚的話.......咁就慘lu............

• scanner_mui 2010-6-2 11:28:32

回覆 #53 kaiserlao 的帖子

你就好啦...我同我媽講.我地無錢.d人情可唔可以用黎找數.
    佢開頭無出聲...
    但後尾還兩封人情千幾蚊都要我嘔返出黎.超嬲.同佢噪!
    佢話如果佢拿返d人情出黎找數就等於女家無拿到酒席...
    佢話"我唔收d人情都盞你無面乍.."
    真系o晒咀囉...甘盟塞都有嫁...

• WASABI_@ 2010-6-2 11:54:32

原帖由 澳門會員 於 2010-6-1 21:24 發表

乜禮金你們係開口要GA???
    當年我99就問3.8000夠唔夠咋~
    因為D禮金係男家俾女家GE.

E+邊有話禮金係男家比GA....
    十個有9個都係.."""禮金係由老公比GA LA""""
    XD"  男家父母8成唔理野GA LA ...
    自己2條友攪掂晒不知幾開心...
    費事第日奶奶掛係口邊同人講佢地結婚我拎左幾多幾多出黎GA
    我地2個同老爺奶奶講..我地結婚唔洗佢地比一豪子....
    你地留返黎買金器LA....錢洗左我地後生好易搵得返....
    自己攪得掂就唔洗求人LA...而且我奶奶都唔LIKE我...