我的收藏
版主
申請
開區
申請

你地會比幾多禮金架????

• WASABI_@ 2010-6-4 15:05:51

原帖由 kaiserlao 於 2010-6-4 13:37 發表
    我都係咁同我老婆講......所以而家我同佢都好少番去佢阿媽屋企...除非係因為要攪結婚d野...
    我預左結完婚之後除非必要...我都唔會再去佢度...新年都係咁話... ...

咁做會唔會過分小氣呀???
    因為冇佢地都唔會有你老婆...
    有時D野2睇LA...可能佢老人家真係冇錢LE...
    又冇做野個D...咁佢有咁GE唸法係正常GE...

• scanner_mui 2010-6-4 16:15:05

我而家都會keep住一個月返一次去...因為要俾家用佢...
    返到去都扮無事發生...
    但話晒之前吵過..
    點都會有條刺系到

• WASABI_@ 2010-6-4 17:56:13

haha...係咁ga喇...我同屋企人成日罵交..但係罵完一陣冇事..冇剌係到..
    外人(如奶奶)個d我反而條剌事格多年仍然係到...

• 罐頭愛我 2010-6-6 11:41:05

唉......我個FD.....舊年結婚呀......10萬呀........仲要包女家酒席.....真係有錢呀..

• 罐頭愛我 2010-6-6 11:41:48

唉......我個FD.....舊年結婚呀......10萬呀........仲要包女家酒席.....真係有錢呀..,

• WASABI_@ 2010-6-6 16:12:10

咁如果能力犯圍可以做到GE..都可以接受GE我覺得..

• kaiserlao 2010-6-7 22:04:49

咁我都覺得能力所及的話....俾多少少都冇問題....兩家人開心就得啦.....
    沉日剛剛過完大禮.....佢阿媽對我既態度180度轉變晒啦....四萬咁既口對住我呀.....連我老婆都係咁話呀.......突然對我地兩個都四萬咁既口呀....

• fulaba 2010-6-8 06:36:41

好攪笑呢!!!
    我結婚前都為擺酒等等攪到唔開心.
    我老公比咗三萬八禮金,最終冇擺酒,但兩家人依家都好開心.始終結婚係開心事麻,互相體諒吓lor

• kaiserlao 2010-6-8 11:09:59

回覆 #98 fulaba 的帖子

不過e + 係我同我老婆單方面體諒佢一個人lor.....

• ஐ~Yan~ஐ 2010-6-17 12:59:14

回覆 #98 fulaba 的帖子

結婚真係要互相體諒, 但我地就做唔到啦~~~~ 未來99就咩都要跟到足, 但就話唔會出錢比我地結婚, 即係禮金要比, 但佢唔會比, 連買對龍鳳燭都話要女家自己買番....... 但我又要幫男家買野個隻~~~~     
    我就同我亞媽講比10萬禮金酒席我地自己要番晒, 開頭答應左, 一知道d錢係我自己出就開始唔滿意, 因為聽到其他有仔女結婚個d3姑6婆講我個仔要比幾多 我個女又收幾多, 成日都話人地人地, 近排就成日話結婚d真係男家出, 女家唔駛出, 我真係好嬲, 就算d錢我唔比係禮金方面, 唔通我唔會比係第二度咩, 我負責禮金係想比足d.......... 唔知點解佢聽人講都唔體諒我   

總之攪到好煩...我好唔開心 ~~~~~~

• scanner_mui 2010-6-17 15:24:54

回覆 #100 ஐ~Yan~ஐ 的帖子

有同感....

• vanilla 2010-6-17 15:59:04

我識GE人當中, 有人賣女, 賣300萬, 哥男仔即刻無晒結婚的念頭

• 亞卡比天使 2010-6-17 17:16:42

原帖由 vanilla 於 2010-6-17 15:59 發表
    我識GE人當中, 有人賣女, 賣300萬, 哥男仔即刻無晒結婚的念頭

賣斷的嗎?

• soapkan 2010-6-18 09:55:31

我都系咁呀, 結婚好多野都系我比錢, 我媽咪都有吾滿意, 因為買樓到影結婚相, 樣樣都系我出大份, 餅卡都系我自己買埋, 我同我媽咪傾禮金哥陣都系話d錢都系我比, 我媽咪聽到之後就話吾要禮金了, 留返d錢比我地渡蜜月

反而系我男朋友, 話我媽咪緊張錢 ,我覺得我媽咪已經好無所謂了, 我男朋友話無錢吾想擺酒, 我媽咪話無所謂, 樣樣都就晒我地, 但反而比人話返轉頭, 真系吾開心

原帖由 ஐ~Yan~ஐ 於 2010-6-17 12:59 發表
    結婚真係要互相體諒, 但我地就做唔到啦~~~~ 未來99就咩都要跟到足, 但就話唔會出錢比我地結婚, 即係禮金要比, 但佢唔會比, 連買對龍鳳燭都話要女家自己買番....... 但我又要幫男家買野個隻~~~~     
    我就同我亞媽講 ...

• sammychan1027 2010-6-18 22:40:23

二十年前, 結婚, 一層樓, 裝備, 三十圍酒, 歐洲蜜月.

::雙眼發光::