我的收藏
版主
申請
開區
申請
督督查
加入日期:2007-7-21
流動積分:8567
查看 17848 回覆 12
按讚 0 按彈 0

赤臘角機場快線船票退稅須留意

• 小童票是不可以退稅的!

暑假將至,相信不少家長都會和小朋友出外旅遊並從香港機場出發。如果在澳門乘坐赤臘角機場快線,成人船票是可以在香港退稅約6成以上,但必須留意,小童是沒法退稅的。因此,在購票時不要購買小童票,到了香港就可以退還約三分二的錢了。

0 0

評分

查看全部評分

• PIANA319 2010-6-6 10:31:36

我尋日去比尾數果陣問過旅行社喇........

澳門去香港 , 成人係可以退番120蚊 , 香港去澳門無得退....

係因為旅行社預先一早收咗你機場離境稅 , 因為你係搭船入閘 , 而唔需要經機場離境大堂入閘 , 所以佢係可以退番120蚊機場離境稅比你.......

至於點解小朋友無得退呢 , 係因為....12歲以下小朋友係唔洗比機場離境稅 , 所以無論邊個入閘口入閘 , 佢地都係無得退 , 因為都無收過你機離稅既錢..

所以就算小朋友撘船買成人票都係無錢退 , 所以千祈唔好咁做........

樓主 , 你改一改你最後果句 , 唔好誤導人呀..........

• PIANA319 2010-6-12 03:10:34

麻煩版主叫樓主改一改最後果句 , 唔好誤導人呀

• applewing 2010-6-12 14:23:24

原帖由 PIANA319 於 2010-6-12 03:10 發表
    麻煩版主叫樓主改一改最後果句 , 唔好誤導人呀

請問退稅喺邊度退?
    因為我試過問STAFF,,但佢地話冇得退~~

• PIANA319 2010-6-13 01:52:51

你由澳門港澳碼頭撘船去香港 , 落船 (記住要保留票尾) 跟住攞番自己行李 , 然後大約行20步 , 就到航空公司check in 櫃位 , 寄完行李沿住指示直行 , 有一個櫃位係退稅 , 一定要出示票尾 , 條路係必經既 ,唔會無行退 , 除非你無票尾啦.....

睇下呢個 , 希望幫到你.....^^
    http://www.turbojet.com.hk/chi/passenger/air.html

• winglove 2010-6-13 17:37:02

之前真係唔知...
    THANKS!

• marinaloveu 2010-6-14 06:25:03

唔該晒你牙><!

• PIANA319 2010-6-15 04:02:55

唔使客氣......^^ (我都係路過咋)

• applewing 2010-6-19 17:29:31

原帖由 PIANA319 於 2010-6-13 01:52 發表
    你由澳門港澳碼頭撘船去香港 , 落船 (記住要保留票尾) 跟住攞番自己行李 , 然後大約行20步 , 就到航空公司check in 櫃位 , 寄完行李沿住指示直行 , 有一個櫃位係退稅 , 一定要出示票尾 , 條路係必經既 ,唔會無行退 , ...

我第一次搭唔知有得退.....
    第二次搭,問STAFF,又話冇,下次我一定要成功退到先得~哈,,唔該晒~THANK YOU~!

• xxxx 2010-6-20 05:06:08

原帖由 applewing 於 2010-6-19 17:29 發表

我第一次搭唔知有得退.....
    第二次搭,問STAFF,又話冇,下次我一定要成功退到先得~哈,,唔該晒~THANK YOU~!

到航空公司櫃位check in 時,佢會比張退稅單比你
    跟住過左安檢,臨落電梯前你會見到有一個櫃位,你比張單佢就會退返120蚊港幣比你

• duck109 2010-6-21 19:13:41

原帖由 xxxx 於 2010-6-20 05:06 發表

到航空公司櫃位check in 時,佢會比張退稅單比你
    跟住過左安檢,臨落電梯前你會見到有一個櫃位,你比張單佢就會退返120蚊港幣比你

係呀. 你見到個 Willson parking 的櫃位就係了.

唔識的人仲以為係停車場收費處. hahahaha

• ryanbow 2010-6-23 15:03:55

你退個d係你機票俾左的稅
    唔係你船票俾左的稅