我的收藏
版主
申請
開區
申請

劲好食ge粽,古早味自家制

• 心室隨筆 2010-6-12 03:02:42

貴左D

• anttin 2010-6-12 23:32:30

回覆 #46 心室隨筆 的帖子

恩,其实我接受你的意见ga,但系,澳门的物价其实真的唔低lo,而且,妈咪真的好用心整粽ga,不如试下粽的口味同埋馅料先啦,可能你会改观ga。多谢你的意见

• liclicmomo 2010-6-13 23:52:07

可否要2隻呀?有甚麼款式?

• anttin 2010-6-13 23:53:23

回覆 #48 liclicmomo 的帖子

hi,请check pm

• 開心鬼 2010-6-14 18:57:15

好味呀!~
    不過油左d~~

• anttin 2010-6-14 22:16:00

回覆 #50 開心鬼 的帖子

好多谢你的意见啊,确实系突破咗依家少油清淡的禁忌,但系,蔡澜话斋“没有胆固醇的东西,咬起来像塑胶,实在是吃不出个鸟味”,就用一系列的香料调味后,先用大火香油炒香d糯米才有了现在的口感,不信的话可以不落油不过火,肯定没有甘香ga,嘿嘿,这是妈咪做粽子的秘诀哦,哈哈哈哈

• GLORIAK42 2010-6-15 00:23:27

隻棕我同我朋友都覺得好好食呀。入面仲有瑤柱,我朋友一食就話:嘩佢都几(扌泵)本wo,仲有d辣都唔錯,加埋落d棕到都好正~~唯一可惜係d辣唔可以擺好耐lo。

• orkawai 2010-6-15 00:46:30

D粽都唔錯,可惜今次試唔到辣醬.

• andeyho 2010-6-15 00:47:58

好味,雖然細隻左啲,但配料和米的分量好恰當!
    而且我鐘意佢的味道,食完想再食^^
    但如果價錢平反小小就更好!

• 星期七 2010-6-15 04:02:50

我都試左...屋企人話隻棕紮得唔夠實...實D會好D...

味道方面:
    可能我唔LIKE蝦米味.但都OK..但我媽咪話好好食...亦都有人話唔好食...可能我同我媽係福建人先覺得好食...因為話唔好食的都是廣東人...

價錢方面:
    話好貴...如果平D就OK...

係價錢貴...但味道都唔錯...

• anttin 2010-6-16 00:16:27

回覆 #52 GLORIAK42 的帖子

hihi,dear gloriak42,你的赞许系我地的动力,很开心收到你的鼓励,嘿嘿,妈咪一向整野食都系甘豪爽ga,料多实在是妈妈的原则,希望你以后多多支持。

• anttin 2010-6-16 00:24:30

回覆 #53 orkawai 的帖子

hihi,dear orkawai,好多谢你给我地ge意见,因为私家制作的甜辣酱保质期只有一天,制作成本又真的好贵,你知啦,依家d蒜真系好贵,调好味之好又易变质,担心d客食坏肚,不敢乱给人食,所以,一闻到有味道有变就即刻唔要啦,真系唔好意思啊。

• anttin 2010-6-16 00:38:04

回覆 #54 andeyho 的帖子

hihi,dear andeyho,好多谢你的意见,本次端午节的粽系我地第一次系澳门公开出售,因为收到好多订单,真系争d做唔切,好彩屋企团结各个都一起帮手先唔辜负各位的期望,系这里真的要多谢大家对我地产品的认可。

关于价钱问题,经过大家的一番考虑,我地做出咗简单的结论,希望能通过薄利多销的方式来销售,粽的原料已经升级咗,唔要易变质的卤蛋,换咗更香口的瑶柱,而且唔系孤寒的一只瑶柱,食过粽的朋友应该知道,起码有3只瑶柱ga,试问市面有否同样素质同样价钱的食品同我地相比?
    但系,唔紧要,只要大家中意食,我地就可以继续做落去,依家我地推出咗买8送1的优惠,希望继续可以令大家中意,多谢。

• anttin 2010-6-16 00:58:46

回覆 #55 星期七 的帖子

hihi,dear 星期七,

收到你耐心的评价系我地ge荣幸,粽扎得唔够实系手工问题,因为一次要整187只粽唔系简单的事,所以我都有帮手整ga,可能你食ge就是出自我的大作,哈哈哈哈哈哈,所以请见谅,手艺唔精献丑啦,但系,陷料应该相反会多咗ga,嘿嘿。

你所提到ge原料口味确实系个人问题,因人而异ga,整粽ge时候,我地所使用的原料都系澳门买ga,虾干,瑶柱,冬菇自己发ga,依家d干货卖得贵过之前,我地买ge时候都肉赤ga,担系为咗能够呈现道地的台式风味,成本贵d我地都坚持甘做,猪腩肉都系新鲜系街市买ga,并唔系一般市面ge烧肉,买翻来仲有好多功夫来卤制,先可以有特别的香味,跟住用卤肉汁炒香d糯米甘样先香ga,栗子自己剥壳,整整埋埋都唔少功夫ga,虽然很辛苦,但系得到大家的认同,系好开心的事,真心希望大家食我地ge粽时能品尝出这一份坚持,多谢。

价钱方面,希望大家能了解,微利经营之余我地都希望薄利多销,推出咗买8送1优惠,希望大家多多捧场。

• lala509 2010-6-16 17:58:25

我都試左啦,個味道都幾好味,不過有d生米呢~~!