我的收藏
版主
申請
開區
申請
fernandas
加入日期:2009-7-4
流動積分:3040
查看 8715 回覆 28
按讚 0 按彈 0

益力多芝士蛋糕

• 益力多芝士蛋糕就係今日整嘅,未食,呢兩張係岩岩脫膜影架.未裝飾.好香益力多味.正:s142:

益力多芝士蛋糕

益力多芝士蛋糕

益力多芝士蛋糕

益力多芝士蛋糕
    0 0

評分

查看全部評分

• mommom 2010-6-24 15:33:57

睇嚟好好食,請問可唔可以提供食譜?

• fernandas 2010-6-24 19:05:41

益力多芝士蛋糕

餡料
    忌廉芝士 250g
    淡忌廉     200g
    糖             60g
    魚膠粉      15g(20g都得,想個糕梗正D就加多小小.)
    熱水            30克
    益力多        3支(有人用一支都得.不過自己食就加多小小好味D.)

餅底
    消化餅         5塊
    牛油(坐溶)   30g

餅面
    魚膠粉          大約5g,10g都得架.
    益力多           1支

做法

先做餅底-- 壓碎消化餅+已溶牛油
                  -- 陰將消化餅碎用湯匙平均壓係模裡面
                  -- 放入雪櫃雪實

餡料-- 忌廉芝士放係室溫下變軟
                  -- 將魚膠粉+熱水用熱水座溶
                  -- 忌廉芝士+糖打至混合+ (益力多)
                  -- 益力多芝士糊+ 已溶魚膠粉
                  -- 淡忌廉打至稍為"傑"身
                  -- 益力多芝士糊 + 打至"傑"身既淡忌廉 輕力拌勻
                  -- 倒入模內雪1.5 - 2小時至凝固

餅面--  將魚膠粉 + (益力多)拌勻熱水座溶
                  --  倒係已凝固益力多芝士糊上面  雪多一個鐘左右就OK架啦.

• JADEHIDE 2010-6-24 19:07:57

好想食呀,兩個我都好中2-V-

• fernandas 2010-6-25 00:34:45

回覆 #4 JADEHIDE 的帖子

聽到你咁講我真係好開心..

以前我久不久整一個個陣,屋企人都會好似你咁,講D好開心既說話.
    但依家整多左,佢哋就變得好平常"哦,又有XXX食呀."

• mommom 2010-6-25 03:05:51

樓主,請問可唔可以提供埋芒果凍餅嘅食譜啊?因為兩個我都想試下做.
    唔知可唔可以好似你做得咁成功呢!多謝提供食譜

• ~na~ 2010-6-25 03:20:35

wa~~~謝謝~~試下整先~~好似好吸引咁

• fernandas 2010-6-25 17:13:58

呢個芒果餅不是太成功,我一陣比個成功既你地啦.

• fernandas 2010-6-25 17:40:54

回覆 #6 mommom 的帖子

一定會成功,我都隻係上網是旦揾食譜架咋.一做就成功啦.不過打忌廉就唔好打咁耐,几秒得架啦.

• 婉-3- 2010-8-2 18:12:52

個底用奧利奧戈d餅整都好好食架~

• easyshops 2010-8-8 03:17:18

好似好正bo~^^^

• ivan8663 2010-8-8 14:47:51

食你個cheesecake糖份一定超晒標

• 小小高 2010-8-8 19:59:10

原帖由 ivan8663 於 2010-8-8 14:47 發表
    食你個cheesecake糖份一定超晒標

又真係幾多糖
    我整個8吋朱古力慕士....400g淡忌廉都只係落28g糖....再多d就太甜....
    當然朱古力本身都有糖...但加埋都唔會多得過60g

• roy5656 2010-8-26 02:45:28

睇落都好正 !!!!

• berrycrystal 2010-9-6 17:21:22

下個月男朋友生日諗住整呢個cake~

請問樓主, 用幾多寸模??