我的收藏
版主
申請
開區
申請

益力多芝士蛋糕

• fernandas 2010-9-28 20:38:43

我個個係6寸模.希望你男友中意~

• Panda_babii 2010-12-19 15:01:16

好似好正咁*3*

• 小兔貓 2011-1-10 18:11:01

多謝樓主 未聽過益力多芝士蛋糕 應該好好味

• kityan 2011-2-13 02:48:44

我跟住你方法試過整,真係幾好味~
    但我個 cake 好似好難脫模咁,脫模後個邊冇你果個咁平滑,
    可唔可以教下我呀! thanks  :)

• KIKI0515 2011-3-29 15:54:00

今日照住樓主的食譜整咗,但係3支益力多太多,6寸模裝唔晒,浪費唔少芝士糊!

• fernandas 2011-4-2 18:16:18

回覆 #19 kityan 的帖子

用熱水浸熱塊布,再將布包住個模邊,一兩分鍾就可以慢慢試下脫模

或用風桐用熱風吹,吹佢一兩分鍾,再試下,如果仲系好難脫就再吹多一分鍾,慢慢脫就可以好靚仔架啦。

所有冷餅入雪櫃既蛋糕都可以咁樣脫模,不過唔好熱太耐,會容容地,你可以脫左再放番入雪櫃雪一陣~

• fernandas 2011-4-2 18:20:59

回覆 #20 KIKI0515 的帖子

原本系放一支既,但我中意益力多味,所以放多左,
    如果下次你整呢D咁既蛋糕個陣又多左,你可以用一個啫喱杯裝起佢,放入雪櫃,食個陣放粒草莓系面。

咁就可以做另一樣唔同既野。都可以食既,唔好倒左佢咁浪費啦~~

• sistertao 2012-6-10 23:44:03

支持一下樓主!!

• ttoommmmyy 2012-4-19 20:35:28

我覺得你的手法古老左,你唔應該盲目咁跟你師傅的做法,應該更新下西式點心的知識,你做的手法好普通,就算台灣師傅都唔用啦!!

• feli111 2012-4-10 02:19:21

其實可以模底同邊各放牛油紙,仲就較容易脫模。我都好鍾意整藍莓或士多啤梨芝士蛋糕。但益力多真係第一次聽咋。多謝你既分享

• 雪玲 2012-4-10 02:39:53

請問應該要買那款模才可以呢? 因為我見得一個圈的模, 做餅底怎算呀?

• feli111 2012-4-11 02:14:16

請問芝士加入益力多後要再打起嗎?

• fernandas 2012-4-19 14:23:05

feli111 發表於 2012-4-11 02:14
    請問芝士加入益力多後要再打起嗎?

唔洗打好耐架,你睇到無粒粒就差唔多架啦.睇洛去好滑咁,就得.唔洗急架.

• 無良而冶 2012-5-22 01:23:46

個樣子好好想自己試下先!!!