我的收藏
版主
申請
開區
申請
和和
加入日期:2008-12-12
流動積分:1187
查看 374600 回覆 19
按讚 0 按彈 0

你做左銀行幾耐?

• 你做左銀行幾耐?
    單選投票, 共有 130 人參與投票
    20.00% (26)
    16.15% (21)
    13.08% (17)
    21.54% (28)
    29.23% (38)
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • Carparking 2011-1-8 14:47:58

做得幾開心...好緊要.

• 翻版柯南 2011-2-25 18:21:51

原帖由 idy5757 於 2010-12-16 12:27 發表
    我大學一畢業就入銀行做喇..開頭以為買樓有優惠..點知原來係無既 ...不過我覺得無揀錯..做得幾開心...今年係第三年喇

最重要開心

• midautumn 2011-4-6 09:50:03

開心真係最緊要, 命都長D

• joewong2077 2011-8-2 14:53:34

做得開心真係好重要, 但我覺得開心之類都要搵到自已的價值, 唉, 什麼都不是自已控制, 好似沒有靈魂一樣

• 和和 2011-8-4 21:23:17

回覆 #7 joewong2077 的帖子

咁又係, 日做夜做, 以為份工好光鮮, 但每月睇份人工仲慘過外勞價...真係...

• joewong2077 2011-8-5 18:22:30

銀行工好衰, 早入職的, 出面加薪, 但銀行都唔加得多, 真係要跳槽先有人工加

• neocheong 2012-4-26 17:10:56

入行原因係以為有好多優惠,冇咁辛苦,準備上下斑.入行後經驗係..冇咩著數只係假期多.人工唔高,經常不準時收工,ot不一定有錢補~~

• Stanley916 2012-5-1 17:34:14

銀行份人工食你唔飽餓你唔死,時代變遷,銀行工巳不是昔日被視為安穩高尚的職業。

• kou789 2012-6-14 16:41:39

Stanley916 發表於 2012-5-1 17:34
    銀行份人工食你唔飽餓你唔死,時代變遷,銀行工巳不是昔日被視為安穩高尚的職業。 ...

都唔太差, 對比出面比較安穩, 不是前線及銷售的壓力就沒咁大, 最主要都係睇老細, 跟個好的就好好.

• tinamacau99 2012-9-5 10:34:33

無間好做

• midautumn 2012-10-11 15:11:12

以前真係好好架, 尤其是低息借貸買樓, 高息存款咁啦

• qooschan 2012-12-20 18:29:35

人工低-11000出头,比澳門人均收入中位數仲要低,升得慢,即使升職都係加得五,六百,,压力大,簡唔中又要比客小,亞头放工又要比压力,你今個月信用卡又唔够數喎,大佬,有人入來的,每个都問佢要唔要信用卡LA,,,,問到自己都唔好意思,小姐,你又問,我好多信用卡LA,,,,唉......唯有叫朋友申請LA,,,但朋友已幫尽了,每个朋大都2,3張,綠爆人情卡了,,,唉......放工又唔準時,,,唔準又唔比OT $........唯一优点係双休同假期多,,,其實真係无乜好,,,,流失率都几大,,,每次政府開考唔見1,2个,,,唔入都唔知,,,以前都覺奇怪,,,点解前台長期年青人GE,,,莫非升職咁易,,入了去才知,,,升職係好难,,,原來好多人做一,二年就走,,,,,,,主任,人工原來都係好鬼少,,,主任都唔介意話比我听,,,佢做左成10年,,,由始至終都无佢老婆做老師咁高人工,,,,我都唔明d男仔收入点够用.....

• KikiLa 2013-7-6 07:08:40

8年, 人工當然比不上賭場及政府工, 但假期算好, 有正常的返工放工時間