我的收藏
版主
申請
開區
申請

選舉澳門邊間銀行 - 人工最低,福利最差,前景最暗淡

• dada322 2012-4-18 19:43:34

澳門咁多銀行

• 爛水管 2012-4-20 20:24:46

有幾間我都唔知澳門有..

• cffai 2012-6-5 13:02:06

midautumn 發表於 2011-11-21 10:34
    國際銀行捐公益金三萬咁多, 真係"大"慈善家

利害慈悲爲懷

• 火柴小姐 2012-6-5 21:54:10

3b1g 發表於 2012-3-16 19:51
    對公司忠心的「代價」

最近,我有位朋友辭職,離開他服務了十多年的公司。十多年是一段不短的時間,或許 ...

忠心真係一文不值...
    現實的世界點解可以咁殘酷...

• 生滋 2012-6-10 00:12:05

自己認為係忠心, 查實公司認為你走唔甩.......

• jennyhcn 2012-6-25 19:34:32

有冇人知道國際文員大概有幾多人工啊?

• 3b1g 2012-6-27 21:34:40

【明報專訊】俗語有謂「魚唔過塘唔會肥」,呢句正正反映咗職場生態。不過,愈嚟愈多老細同小琴投訴,話請班後生仔女返去,唔止嫌三嫌四,仲經常都好快畀佢哋「炒魷魚」。最後搞到要再請過,又要再嘥時間再in過。

花旗4月中做咗個調查,問咗1000個月薪最少有兩萬五,屬於市場高收入嘅70後、80後。發現喺過去5年,有226個人最少轉兩次工以上,有一半以上嘅人工起碼加30%。整體嚟講,有64%嘅人認為,留喺同一間公司度,人工加極都有個譜。怪唔之得,職場音樂椅呢幾年無停過咁滯啦。

小琴都係打工仔,好明白呢種「騎牛搵馬」嘅心態,尤其係社會流動性咁高,邊有話好似老一輩啲人咁,喺同一間公司做成20年、30年㗎。打工仔流動性大,自然同上司個關係無咁緊密。原來新一代25到29歲嗰班,有40%嘅人同枱食飯嗰陣,唔願坐上司隔籬,更有成21%盡量唔會同枱

• vty11 2012-7-7 14:00:28

聽講永 享 銀行人工唔高架喎....仲有差過佢??

• cffai 2012-7-31 06:53:42

油角好呀  有手有腳實請

• podia 2012-8-6 16:41:03

請輸入內容

• tinamacau99 2012-9-5 10:31:59

不過,間間都唔好做

• 舊牌新手 2012-10-2 10:41:36

銀工工己經冇以前咁好打了, 以前多假期, 早收工, 而家假期都要返去對數, 準時收工老細認為你唔係好員工!

• 3b1g 2012-10-2 12:38:53

舊牌新手 發表於 2012-10-2 10:41
    銀工工己經冇以前咁好打了, 以前多假期, 早收工, 而家假期都要返去對數, 準時收工老細認為你唔係好員工! ...

我對呢D所謂老細(腦細)不嬲都冇乜好感,培養出來既下屬只係前七個鐘hee足七鐘,完全冇生產力,全日其實得兩個鐘做野,呢D業績好極有限,連自己收工時間都管理唔到,學咩人管理咁大盤數,叫佢收皮都得.

• 舊牌新手 2012-10-6 10:51:11

贊成樓上所講!

• 山之風 2012-10-12 15:45:10

其實永亨都唔差,人事無咁覆習,人工都唔差,兩三年度升一次.員工笑容都多點.所以我當初都間間銀行睇下職員笑容先選擇左永亨做.