我的收藏
版主
申請
開區
申請
nelly1394
加入日期:2009-5-6
流動積分:3427
查看 117887 回覆 45
按讚 0 按彈 0

[參與] 澳門手機網路商速度大比併

• 自從數碼通加入3G行列後, 三台的速度比較多數只憑各網友的感覺或跟朋友的分較而分高下, 其實影響3G接收因素有很多, 例如室外室內, 不同的地區, 手機支援的傳輸速度等, 所以不如來過數據大比拼吧!

暫時這個比併, 主要希望大家用一個測試APP SpeedTest.Net, 支援的平台有IPhone, Android, Blackberry等等.

大家可以在不合的場合重覆測試, 將最好同最低的數據抄下來(如能抓圖更好), 速度單位請使用kbps (而不是kB/s)

那我自己先來吧, 大家請盡量使用以下格式吧! 謝謝參與!!

網絡商: CTM
    手機: Google Nexus One
    測試地區: 新口岸, 雀仔園, 筷子基等的大廈內
    最高下載速度: 892kbps
    最高上載速度: 84kbps
    最低下載速度: 163kpbs
    最低上載速度: 12kpbs

下圖為參考, 因成績只是中規中距(就為了開POST嘛~呵)

0 0
  • tjnick 2010-9-21 18:01:07

因為唔識載屏只可以POST數字
    網絡商: THREE
    手機: HTC Desire
    測試地區: 祐漢
    最高下載速度: 836kbps
    最高上載速度: 1214kbps
    最低下載速度: 640kpbs
    最低上載速度: 1061kpbs

暫時只係試左2次

• nelly1394 2010-9-21 18:22:08

多謝支持!! 呢個數據好有意思~ 因為竟然3仔既上載係快過下載, 仲要咁多... 而且個數值... 仲係快過CTM而家最快哥個12M/1M既家居寬頻!

有冇其他3仔既網友可以再試一試? 呢個數據真係好有競爭力!

• Rmail.com 2010-9-22 14:30:36

據我所知, speedtest.net 果個apps 好似有bug

• kycs4 2010-9-22 19:47:15

3仔好留
    之前系(屍天噏)到GA!
    E+轉左3仔到,同一部機.同地方ON LINE比(屍天噏)慢好多
    仲成日(HAPA&WCDMA)轉來轉去,((((姪下姪下)))))真冇忍
    SIDE九左我部i9000((((好後悔轉去3)))))
    各位FANS(((((((千其千其)))))))))吾好用3仔,正垃圾::洋葱嘔血::
    轉凡(屍天噏)吾見好多$$$$$$$

• nelly1394 2010-9-23 22:57:35

回覆 #4 Rmail.com 的帖子

有咩bugs? 願聞其詳~~ 同埋有咩apps好介紹? 係既可以改改唔用佢~

• nelly1394 2010-9-23 22:59:46

回覆 #5 kycs4 的帖子

對不起, 可以post一下你的數據嗎? 特別你用i9000, 得到這個數據很方便的. 不然就盡量避免沒有數據情況下對任一網絡商批評, 謝謝!

• elmoz 2010-10-11 12:18:03

我都覺3流左好多!

• kok832 2010-10-28 20:32:10

回覆 #1 nelly1394 的帖子

<br />
    <br />
    Youtube有料woo, 3個台大比併!

• nelly1394 2010-10-29 17:49:59

多謝報料, 不過只係一個人係表達唔到真實既數據, 因為要睇地區, 睇時間, 睇環境(室外/內), 睇手機等~

• jcolexxx 2010-10-31 13:36:58

立鴨3仔...

IP 4
    筷子基TEST

• nelly1394 2010-10-31 22:30:52

同大家提一提, kbps同KB/s係唔同既單位... 28.2kB/s即等於231.01 Kbps...

換算器:
    http://testmy.net/tools/convert.php

• HTTP404 2010-11-2 17:29:16

上幾日CDMA測試, 地點望廈大廈內

• nelly1394 2010-11-3 17:09:54

回覆 #13 HTTP404 的帖子

想問下係咪用中國電信? 表現唔錯wo~

• 情小姐 2010-11-16 18:10:01

我都搵到條片!!!!