我的收藏
版主
申請
開區
申請

百二萬投資倉-李佛

• 李佛魔爾 2012-6-30 17:47:00

細佬鐘意打真軍

紙上談兵吾啱我,

蝕20萬又喺咁食飯, win 50萬100萬都吾會有太大感覺.

未來繼續看我打真軍的表現吧

• reserve 2012-7-15 16:02:01

李佛魔爾 發表於 2012-6-30 17:36
    在啊, 不過真喺對不起, 有感更新太煩人了, 我一直都在的.

最近都喺捱打, 個組合都旭咗少少,

很好啊~大家多多交流學習下~小妹都想你比D意見

小妹目前股票組合為 :

建行-平均價5蚊,依家跌緊,觀察緊上生期戈單枱底事件究竟如何,相信會再入。
    工行-6.11蚊,是我衝動了,衰高追
    MGM -新股價抽到,唔會考慮再入。
    永利-上回銀娛18個幾左右入左一轉,到19個幾戈陣換左永利,相信會再入
    信德 -5。1戈陣入,依家
    波司登 -呢個我講你都唔信係我睇中銀報價機戈陣佢係3。1,結果我買左之後佢先更新做2。6,我白白無左差價
    東方錶行-我失手了,諗住返內地回來先放,結果佢係7蚊高位過後直插,依家零售股隻隻唔掂,唯有繼續坐艇

以上組合成型約一年半,此前小妹曾買入大快活﹑西王糖業及今年的新世界作短炒,小有賺頭,目前虧損$33,000左右。

• 李佛魔爾 2012-7-16 19:54:47

啊, 感覺信德及東方錶行質素較差, 長遠無咩大問題啦.

熊市就好好渣穩D貨吧, 我今日用咗939 接近三萬股息, 買咗6000 股 408, 葉氏化工.

• reserve 2012-7-18 23:35:42

李佛魔爾 發表於 2012-7-16 19:54

熊市就好好渣穩D貨吧, 我今日用咗939 接近三萬股息,  ...

東方錶行我炒過2轉,今次失天時939我想再入,不過咁既事我第一次過到,依家負面消息漫天飛永利我都想再入溝貨溝貨

• 芝士肉醬千層麵 2012-10-12 09:07:16

李佛魔爾 發表於 2012-7-16 19:54

熊市就好好渣穩D貨吧, 我今日用咗939 接近三萬股息,  ...

李佛哥,點解睇好葉氏化工呢?你既諗法係點架?

• 李佛魔爾 2012-10-13 12:48:46

管理層有豐富經驗,

呢兩年經濟吾好, 他的利潤可保平穩, 市佔率上升,

經濟重新擴張時, 就喺佢起飛的日子.

現價派息不俗, 可攻也可守, 加上往綪不錯, 現在調整已深, 看來在4.8形成堅實的支持!

• 芝士肉醬千層麵 2012-11-1 08:41:52

李佛魔爾 發表於 2012-10-13 12:48
    管理層有豐富經驗,

謝謝分析啊~~^^

• 芝士肉醬千層麵 2012-11-1 08:49:01

李佛魔爾 發表於 2012-10-13 12:48
    管理層有豐富經驗,

...化工方面,之前一直留意東江環保(00895.HK)多,考慮左幾個月都未買.....但其實無點去分析佢既財務狀況,純粹靠睇國策同佢過往過幾年既價格走勢,以及一D信譽比較好既股評人分析......想問下你有無留意過佢呀?

• 李佛魔爾 2012-11-25 12:03:40

895無咩留意,

呢輪自己個倉開始回到正軌,不過2012年股票可以話喺一d斬獲都沒有, 好彩同人夾份買咗間唐樓收租都幾和味.

好快又2013啦, 各位有興趣可以睇下我個倉隻1918, 小弟認為佢有70%機會成為10倍股!

• 李佛魔爾 2012-11-25 12:13:27

申報, 11月中5.71買咗6000股939,

目標喺儲夠十萬股過節

• 李佛魔爾 2012-12-11 18:42:42

股票代號                 手持股數                 凍結股數                 已落沽盤股數                 股票名稱         
            371                 27,000                 0                 0                  北控水務集團         
            408                 6,000                 0                 0                  葉氏化工集團         
            410                 5,000                 0                 0                  SOHO中國         
            460                 13,000                 0                 0                  四環醫藥         
            517                 4,000                 0                 0                  中遠國際控股         
            939                 97,740                 0                 0                  建設銀行         
            1628                 1,200                 0                 0                  禹洲地產         
            1918                 5,000                 0                 0                  融創中國         
            2601                 10,200                 0                 0                  中國太保         
            2628                 7,000                 0                 0                  中國人壽

• kcwin 2013-3-18 21:41:48

THANK YOU

• 李佛魔爾 2013-3-29 11:30:51

早前7元沽出了410, 換入500股中電, 66.7元.

組合的2628表現不佳, 但我認為2628最低潮已過, 20.7 元增持了1000股.

組合的408, 1918 等表現出色, 回報已超過1倍, 會繼續持有.

939 年中會派息3萬元, 到時候再作增持, 股息再投資939.