我的收藏
版主
申請
開區
申請
Dusty
加入日期:2009-12-8
流動積分:1016
查看 3809 回覆 31
按讚 0 按彈 0

[遊記] 2011沙巴飲飲食食休閒5天遊潛水+酒店+短片全卷完(超多相)

• 今次一行七人去沙巴,之前亞航做特價時買到平機票,來回票係$690連稅及行李費,今次本人主要去考潛水牌,黎緊五月去詩巴丹潛水.
    AK 6803 HK to BKI 17:55 to 20:55<------去程航班編號

AK6802 BKI to HK 14:20 to 17:25
    <------回程航班編號

更新第二、三、四、五天行程

22-1-11 沙巴機場>TOSCANI`S意大利餐廳>
    市區行街>宵夜>likassquare Apartment酒店

酒店>(隆美)東星魚旦麵早餐>街市買海鮮>NEXUS POOL VILLA酒店>BBQ(考潛水牌)

24-1-11 酒店半日>
    家鄉牛什午餐>好味海鮮茶室食野味晚餐>
    市區行街
    >宵夜>NEXUS POOL VILLA酒店(考潛水牌)(四位團友再見螢火蟲遊)

早餐>海旺城茶室>
    雙天>富源宵夜>Hyatt酒店Sea View(考潛水牌)(四位團友雙島遊)

http://www.hyatt.com/hyatt/hotels/gallery/photos.jsp?hotelId=64&start=4
    <------Hyatt酒店Sea View

http://likassquare.com.my/   Apartment酒店

http://www.perfectholidaysborneo.com/ 完美假期網頁

0 0
  • kuok127 2011-1-8 20:33:20

$690....平到不得了.下次有平野上黎分享比我地啦.
    完美假期有冇新既套餐??
    E-MAIL比我...suki_159@yahoo.com.hk

• Dusty 2011-1-10 23:09:54

原帖由 kuok127 於 2011-1-8 20:33 發表
    $690....平到不得了.下次有平野上黎分享比我地啦.
    完美假期有冇新既套餐??
    E-MAIL比我...suki_159@yahoo.com.hk
    下次做優惠我上黎講聲好了,酒店新價錢及套餐聽講月尾才有啊

• kuok127 2011-1-13 14:35:30

thx ....

• fackchan 2011-1-15 12:11:03

THX~!!!!!!!!!!

• waiwaima 2011-1-18 00:32:26

你地一個人用左幾錢啊.??我3月去啊,,,好多野唔知~~仲有D消費點GA??兌換係幾多啊??

• Dusty 2011-1-18 00:57:58

原帖由 waiwaima 於 2011-1-18 00:32 發表
    你地一個人用左幾錢啊.??我3月去啊,,,好多野唔知~~仲有D消費點GA??兌換係幾多啊??

http://berlincompanyexchangelimited.blogspot.com/ <------你可以睇這網頁的對換率作比較.
    我們大約每人用3-4千蚊馬幣連機票、住宿、食、玩,消費你可以睇我blog的。

• waiwaima 2011-1-18 16:11:01

唔該曬~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• Dusty 2011-1-18 23:58:49

原帖由 waiwaima 於 2011-1-18 16:11 發表
    唔該曬~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    唔洗客氣。

• Dusty 2011-1-29 12:51:08

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新DAY1(多相)

今日一行七人準時四點在機場check in,之後四圍睇下野等時間

班機準時18:05分起飛,大概三小時就到達亞庇了,之後就出發去市中心食晚飯

今晚選在TOSCANI`S意大利餐廳

呢位就係這餐廳老闆,非常熱情架,又主動介紹些美味的新菜給我們,聽完介紹後就點了蒜蓉包、龍蝦湯、蘑菇湯、海鮮湯、、鐵板虎蝦、炭燒虎蝦、四式薄餅(辣腸、三文魚、火腿、海鮮)、焗蘑菇、西班雅海鮮飯、紐西蘭羊腿、芝士焗龍蝦、墨汁意粉、芒果沙冰、蕉糖焗布丁、檸檬芝士蛋糕

蒜蓉包:蒜蓉味好香濃,包亦烤得脆,有水準

海鮮湯:非常鮮的湯,一碗裡面已經有咁多料,點會唔好飲呢?

蘑菇湯:這個湯係我最愛,湯比較杰的,但又飲得出有好多蘑菇碎,所以好濃菇味的

龍蝦湯:真係用龍蝦熬出黎架,所以蝦味十足呢

四式薄餅(辣腸、三文魚、火腿、海鮮)

三文魚

辣腸

海鮮
    其實四款都各有特式,最緊要係好味,芝士又香,材料絕對唔少的,薄餅又夠薄,必食之一

西班雅海鮮飯:這個飯一樣咁出式,材料多之餘,味道及賣相都好正,d飯又夠煙韌

睇下隻蟹爆晒膏架

芝士焗龍蝦

我老婆勁喜歡這碟龍蝦,因為芝士非常多,包實晒每塊龍蝦肉,蝦肉又新鮮彈牙

鐵板虎蝦:睇下d蝦幾咁大隻,四隻都已經霸晒整個鐵板喇

炭燒虎蝦

真係大過我同老婆的手板架

蝦肉唔洗多講都知好味啦hahahaaaa

紐西蘭羊腿:我無試到

但老婆話d薯葺好好味

焗蘑菇

我覺得這個
    蘑菇味係好濃,但就無口感

墨汁意粉:這碟意粉我們七個人都讚好味,因為墨汁濃得黎係無腥味,最衰就係份量太少喇......

蕉糖焗布丁:無試

檸檬芝士蛋糕:無試

芒果沙冰:黎這裡必飲的,因為芒果味很濃的

之後在市區行了一陣就再去富源食消夜,因為太掛住d拉茶及kaya麵包喇

kaya麥包焊底:因為得返麥包焊底,所以都照要,不過口感無麵包的好......

kaya麵包:麵包無總店的軟熟,但最緊要kaya夠新鮮

厚厚的麵包加埋一片牛油及kaya,咁簡單的配搭,但已經賣到開幾間分店,真厲害

凍拉茶:今次我醒目喇,一於要少冰,但感覺都唔少囉,不過真係勁好飲囉,我飲了兩杯先夠喉啊,之後就返酒店休息喇

• kuok127 2011-1-29 20:03:08

等緊你寫DAY 2....

• chiojohn 2011-1-29 20:11:11

詩巴丹

• kuok127 2011-1-29 20:17:21

有冇影酒店房D 相呀???NEXUS POOL VILLA酒店係唔係距離機場好遠???因為我諗住住近市區酒店可以落街買下野咁...有冇市區酒店有5星>??

• Dusty 2011-1-30 09:59:04

原帖由 kuok127 於 2011-1-29 20:17 發表
    有冇影酒店房D 相呀???NEXUS POOL VILLA酒店係唔係距離機場好遠???因為我諗住住近市區酒店可以落街買下野咁...有冇市區酒店有5星>??
    當然有影啦,但你可以睇返我上次的遊記都有影的,距離機場成個鐘車程,市區的話可選擇Hyatt酒店新裝修的及地點方便,或者MagellanSutera、Shangri-La’sTanjung Aru Resort。

• kuok127 2011-1-30 15:22:14

回覆 #14 Dusty 的帖子

原來要成個鐘頭架,,,,都係揀返香格里拉(係唔係距離市區15min )車程?