我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 2011沙巴飲飲食食休閒5天遊潛水+酒店+短片全卷完(超多相)

• Dusty 2011-1-30 17:27:54

原帖由 kuok127 於 2011-1-30 15:22 發表
    原來要成個鐘頭架,,,,都係揀返香格里拉(係唔係距離市區15min )車程?
    因為遠的酒店才有靚的海灘及POOL VILLA酒店好靚的,市區果些不能比較,近市區的香格里拉離市區大概十五分鐘車程,唔塞車的話。

• kuok127 2011-1-30 18:16:30

回覆 #16 Dusty 的帖子

THX!!!

• Dusty 2011-1-31 15:30:33

原帖由 kuok127 於 2011-1-30 18:16 發表
    THX!!!
    不用客氣啦

• Dusty 2011-1-31 15:32:26

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新DAY2(多相)

今天七點幾就起身去隆美食早餐,因為我9點就要去考潛水牌

等了成年又可以再臨舊地品嘗超美味的東星魚旦麵喇hahaaaaa

咁真材實料的魚旦麵都係賣rm7蚊咋,勁抵啊

不過今早唔知做乜?有班似議員的人員黎做埸大龍鳳,搞到勁難搵位泊車及勁多人啊......我食緊麵時還走黎握手,我心諗我唔係本地人呢......

真係東星班片黎架,還有個湯頭飲一啖就知係百份百魚骨熬出黎的,鮮到不得了

超級彈牙的魚旦,可惜無時間食多碗剩魚旦,只好等五月再去幫襯過
    食飽飽後就出發去市區裡面的碼頭

呢隻船就係我們坐的喇,今日還有個香港女仔過黎潛水的,她都經常黎沙巴架,同d職員好熟

我們首兩日都係在沙比島學習

我在準備及檢查裝備是否正常

等待教練通知
    終於有得落水喇hahahaaaaa

以上照片鳴謝香港女性朋友拍下的

教練好細地教導,不過呢幾日KK都有落雨,所以海水較濁,同水溫都比較凍

一群小魚圍埋一齊,這樣會安全得多

唔知這三條魚在食緊d咩美食

好得意的小丑魚

教練的泳姿真係好有美感啊!哈哈哈(擦下鞋先)

終於都完成早上的課程喇
    畫面一轉就到了老婆他們的午飯時間,午餐在家鄉牛什食

牛什米粉

牛骨湯

牛筋

干撈[油面/米粉/河粉]
    呢餐無我份,所以我唔多講......不過班團友食得很滿足

我就慘喇,得碟唔好味的炒飯食咋,諗起還有2日要捱,唉......

島上一到午餐時間,d蜥蜴就會自動自覺出黎的,不過唔會主動去攻擊人類的,除非你手多去攪牠啦hahahahaaaa

原來沙比島係可以宿營的

休息了兩小時後,就繼續下午的課程,總共會潛兩次水的

海膽都唔少,所以要小心些

我們潛到水深大概15米

教練唔講我們真係唔會發現得到的,原來係條石頭魚黎架

下午兩次的潛水課程就完結了,之後我就回酒店準備豐富的bbq哈哈哈
    點知打個電話同老婆報道時,老婆竟然話NEXUS POOL VILLA停電啊,我無聽錯啊?咁我就問她們現在點算?好彩她們都已準備好晒bbq的食物了,除了黑些之外,其它都無乜野,好彩現在KK晚上都比較涼的,如果唔係實熱死,不過我返到去都已經七點幾了,他們已經在開餐中,大概晚上八點電力就回復正常喇.
    以下係我們bbq的材料,不過有些都唔記得左影

螄蚶

扇貝

虎蝦

香港帶過去的香腸

帶子

雞扒

香菇加忌廉醬

金沙骨

豬扒

雞翼

兩盤大沙律(同酒店訂的)

蘑菇湯

沙白

在後花園燒烤真係特別寫意的

班團友就邊食邊打麻雀

飲品

本來想薑蔥炒蟹的,點知他們忘記拿生抽、老抽、糖,所以我決定整個超級海鮮湯

d蟹已經填滿晒整個煲喇,然後加水待煲滾後

再加入帶子、扇貝、螄蚶、魚旦

隆美買的魚旦

材料都煮熟後就拿起d蟹,再加入大量的蔥就完成了

勁好美的啊(贊下自已先)hahahaaaa

• Dusty 2011-2-2 15:14:22

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新DAY3(超多相)

今早繼續在沙比島考潛水牌,早上的天氣非常好

不過浪就比較大

呢位就係來自香港的潛水女子,今天她都繼續有黎

今日早上第一潛就要到30米深的,壓力唔少呢

海星都玩一餐.....

就這樣完成了早上的課程

見到牠們就知道又係午飯時間,我又係食炒飯......
    休息後繼續兩次的潛水活動

好巨型的海參啊,見到都覺得恐怖

迷你蝦

教練發現左下角的洞口有些異樣,因為有兩條長觸鬚伸了出黎

我把相機伸入洞裡面拍照,原來係個龍蝦的洞穴,還有很多龍蝦bb啊

石頭魚

雞泡魚

潛完兩次水後,上返水面時開始陰陰天及有雨,我們返碼頭途中更落大雨啊

之後去了富源總店歎下午茶,因為大肚餓喇

kaya麵包

kaya麵包焊底

拉茶
    晚上就去了好味海鮮茶室食晚餐,這間店上年都有去過,專門食野味架,今次我們點了豆豉蒸魔鬼魚仔、蒜蓉蒸魔鬼魚仔、咸菜大眼雞湯、紅燒巨鯊魚唇、苦瓜大倉魚、清炒菜心、魚膘炒蛋、椒蔥炒琵琶蝦、辣椒炒海鱟、藥材燉野生鱷魚掌.

先黎杯凍茶漱下口先

豆豉蒸魔鬼魚仔

蒜蓉蒸魔鬼魚仔

魔鬼仔細條比較好食,皆因肉質較滑,很鮮味

咸菜大眼雞湯:咸菜的味道很突出,可惜一人得一碗,太少了

紅燒巨鯊魚唇:呢隻鯊魚你估有幾重?答案係500公斤以上的,係有成千磅重的鯊魚,不過我們只食牠的唇,因為骨膠原超豐富的,睇下幾咁厚就知啦,正啊

苦瓜大倉魚:苦瓜超好味,完全唔苦架,條倉魚變了配角添hahahaaa,其實條海倉都一樣好味架

清炒菜心:菜很甜

魚膘炒蛋:無乜特別,但老板話這樣炒法勝在夠串喎......

椒蔥炒琵琶蝦:味道夠晒野味,只係草蝦的價錢,超抵食

辣椒炒海鱟:五億年前已存在的生物,我們點的呢隻其實很巨型的,比我以前食的更大,不過我唔喜歡這樣炒法,太辣喇......浪費了

藥材燉野生鱷魚掌

嘩嘩嘩!!!真係成隻手掌咁大架

睇下隻手指尖幾咁兇猛

鱷魚皮非常厚啊,越食越黏口,食到個咀都開唔到......重勁過膠水啊

骨膠原萬歲,女人的恩物,我老婆不停密密食

啖湯精華所在,勁濃味,好補啊
    食飽後就回酒店休息喇

怡保白咖啡

蜜瓜奶

• chiojohn 2011-2-4 08:34:21

你在kk考牌要几錢啊~~~~~~~~

• Dusty 2011-2-4 14:07:03

原帖由 kuok127 於 2011-1-30 15:22 發表
    原來要成個鐘頭架,,,,都係揀返香格里拉(係唔係距離市區15min )車程?
    近市區的香港里拉就係。

• Dusty 2011-2-4 16:30:09

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新DAY4(超多相)

今天係考潛水牌的最後一日,而今日的訓練場地分別在蘇緣島及馬慕迪島

這個蘇綠島係近市區最漂亮的,水質亦較好一些的

今早在蘇綠島訓練完後就回馬慕迪島食午餐,不過午餐都無乜特別

以下係老婆她們在海旺城茶室的午餐

紅燒龍躉

粉絲蝦煲

魚什湯

下午我們繼續在馬慕迪島潛了兩次

就這樣完成了今次高級牌照的考試,回程時天氣不穩定,有雨及大浪

之後我去了KAMA'A Menu Spa按摩店同四位團友會合,我就選擇了草藥球及腳底按摩,非常舒服,因為辛苦了三日終於可以鬆馳下神經喇.

然後就出發去雙天食晚飯,估唔到雙天現在的規模大左咁多

睇完晒海鮮後,我們點了奶油虎蝦、白灼跳螺、白灼螄蚶、沙白湯、清蒸石頭魚、清蒸筍殼魚、薑蔥炒蟹、蒜蓉炒菜心仔、-蒜蓉炒通菜、桔仔冰、榨碎桔仔冰,埋單$rm675.5蚊.

我們選擇了rm50隻的那種,絕對長過手掌架

奶油虎蝦:奶油撈飯係指定動作,加上d蝦肉非常之彈牙,四朵金花邊食邊贊好味
    睇下蝦頭都有很多膏架

白灼跳螺:跳螺好大好多肉,味送超鮮甜

白灼螄蚶:螄蚶我係好鐘意食的,但在香港及內地就唔敢食,但在沙巴就唔同,因為水質乾淨很多的
    沙白湯:這個湯又係必飲的,因為平靚正,沙白厚肉得黎又唔韌,果啖湯試過就知係上品

清蒸石頭魚:今次的石頭魚我們非常唔滿意,因為肉質無彈性的,同埋d骨唔係綠色的,我們即時投訴啦,之後廚房就解釋話:石頭魚有兩隻品種的,今次我們食的係肉質較腍些的,搞到鬼咁失望......

清蒸筍殼魚

好彩呢條魚靠得住炸,肉質超滑的,食到耳仔都郁埋啊

魚肝被啊珠一啖食晒啊......少少都唔留俾我!

薑蔥炒蟹:蟹肉好鮮甜的,呢種蟹係較深海的,所以價錢亦會貴些的

差些大過我手掌啊

蒜蓉炒通菜

蒜蓉炒菜心仔

桔仔冰:唔飲唔安樂的桔仔冰

榨碎桔仔冰

單據
    飽飽後就在市區行下街買下雪條食,然後就出發去發記食宵夜

咸菜豆腐湯:這裡的咸菜好好味架,加上滑滑的豆腐,有水準

南乳骨:排骨非常之腍,南乳入晒味啊

蜜汁雞翼:雞翼都好野味架

豬油渣炒福建麵:主角出場喇,叫了廚房落多些豬油渣去炒的,碟都未放低,個個都已經聞到很香的味道,唔洗講一陣就已經清晒

蒜蓉炒菜心:菜心又脆又甜
    食飽飽後來就行返去酒店,因為非常近.

• Dusty 2011-2-6 18:54:01

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新DAY5(超多相)

唔經唔覺下午就要回港喇,所以早上在酒店食完早餐係就出發去買手信,我們由旅行社安排去了豐盛海產店

裡面見到我偶像的生招牌呢

海參

龍蝦仔肉

虎蝦

各種東星班

好大條的倉魚

我們滿載而歸啊,不過提醒各位,每人只能帶7KG內的重量回港
    之後就去機場辦手續回港

叻沙:味道比想象中好,無乜選擇的話算唔錯

炒河粉:味道唔錯,但很油

今次主要去考潛水牌,所以玩的、食的、影的都較少,不過五月尾我會再回來的.heehee

• Dusty 2011-2-8 00:50:54

2011年沙巴飲飲食食休閒5天遊-Likas square酒店編

Likas square 今次我們訂的係3房的

以上係套房

另一間雙人房

另一間雙人房

廳的洗手間

• Dusty 2011-2-8 01:00:45

2011年沙巴飲飲食食休閒5天遊-NEXUS POOL VILLA酒店編

NEXUS POOL VILLA 今次我們入住係有三間房的

後花園

大廳

廚房

大廳洗手間

另一間雙人房

另一間雙人房
    以上係套房

• Dusty 2011-2-8 01:04:13

2011年沙巴飲飲食食休閒5天遊-Hyatt酒店編

今次我們選擇住Hyatt酒店,因為房間係全面新裝修的

酒店大堂

食早餐地方

麵包店

日本料理店

酒店贈送的飲品
    以下係我入住的Club King房間

房間出面的景觀
    以下係啊珠她們住的雙人Sea View房間

以下係師兄住的單人Sea View房間

• Dusty 2011-2-8 01:08:15

2011年沙巴飲飲食食休閒5天遊-Hyatt酒店編

以下係酒店的早餐,種類算多及有質素的

• Dusty 2011-2-8 09:47:36

2011沙巴飲飲食食休閒5天遊更新潛水短片

<------沙比島潛水

<------蘇綠島潛水

<------馬慕迪島潛水

• babykids 2011-2-11 12:23:59

我想問如果有人吾識游水
    可吾可以JOIN潛水玩GA?
    同埋潛水要有咩條件同價錢係點?
    THX