我的收藏
版主
申請
開區
申請

+ 猛料!庶民!零遊客澳葡菜!《東東咖啡美食》! +

• 沛沛 2011-2-17 15:06:38

睇左你影0個個門面, 都唔知係邊到, 我都想去試下.........你可唔可以講下係邊到附近, 又或者點揾到哥間野呢?

• Glutton 2011-2-17 16:06:57

沙嘉都喇賈罷麗街(即係"沙嘉都喇街"),大約喺海皇斜對面.如果都係唔知,咁...舊西洋墳後面再落多一條街.都唔知,盧九公園門口對住上兩條街....再唔知就唔知點話過你知啦.

原帖由 由此至終 於 2011-2-17 14:56 發表
    你都話番比我聽係邊處呀? 唔係我唔止白行一趟,係行都無得行呀? Thanks.

• 由此至終 2011-2-17 16:38:52

回覆 #17 Glutton 的帖子

知啦,唔該晒!

• LAIN 2011-2-17 16:44:46

原帖由 沛沛 於 2011-2-17 15:06 發表
    睇左你影0個個門面, 都唔知係邊到, 我都想去試下.........你可唔可以講下係邊到附近, 又或者點揾到哥間野呢?

海皇菜館對面

• 吾係學者 2011-2-17 19:24:17

沙利文個非洲雞吾係甘的 ...

老闆係沙利文做過侍應 ... 入廚就吾知了

• ivan628 2011-2-18 10:38:43

請問佢幾號電話同埋佢開幾點-幾點?
    thx!!!

• LAIN 2011-2-18 12:01:56

原帖由 ivan628 於 2011-2-18 10:38 發表
    請問佢幾號電話同埋佢開幾點-幾點?
    thx!!!

最好7 點到,通常7 點半好多野都賣晒or 有排等
    6 點半入座為佳
    8點左右佢唔玩架啦

• 老陳 2011-2-18 12:59:48

你指《沙利文》o既唔係雞扒版定係如何呢...???因為文中我已註明《東東》o既係雞扒版...

撇除係唔係雞扒版...會唔會係老闆o個個年代(至少16年前)o既《沙利文》非洲雞係咁o既款呢...???或者你具體D講個分別...???

呢D有待查証...有機會時我再同老闆傾計講o下先...thx...!!!

原帖由 吾係學者 於 2011-2-17 19:24 發表
    沙利文個非洲雞吾係甘的 ...

老闆係沙利文做過侍應 ... 入廚就吾知了

• 老陳 2011-2-18 13:05:48

多謝留言...

係啊...所以我於post中已講明「先此聲明!我沒說這炒飯是神級美食,不過吃開有感情又過癮,乃白飯以外另一好選擇!」...哈哈...因為未夠粒粒分明...

至於俄羅斯牛肉我都係冇推介...我個人認為係個牛肉片用來炒菜會好過做茄汁底o既西菜...因西菜唔會有小肉片類菜式...或者只可當係家庭式西菜...如你所講真係並非唔好食...不過特色一般...

原帖由 baggiochan 於 2011-2-17 10:07 發表
    呢間野我食過幾次, 個雞係唔錯, 但係d"炒飯"真是好一般, 次次食都是一舊舊chi埋一齊爛飯甘ge款, 由西洋炒飯至陽光炒飯都是一樣......

有次我仲試左佢個俄羅斯定蘇聯咩扒+白飯, 唔係唔好食, 只係見唔到有何特別功架, 唔明個陣點解老細推介.

不過佢個吉列豬扒真是得, 機乎係我必叫ge菜式.

• 老陳 2011-2-18 13:07:03

地址全部已PM...

或者自己於呢個討論內都可找到其他人o既reply...

• 老陳 2011-2-18 13:08:58

蒸肉餅真係未試過...哈哈...次次都叫太多其他o野食了...搵次要試試...thx...!!!

不過俄羅斯牛肉...相比佢o地其他出品...我反而唔係太like...雖然都係好食o既...

原帖由 LAIN 於 2011-2-17 10:33 發表

東東真係經常幫襯

以澳葡餐來講

水準真係超高

個人推介 - 俄羅斯牛肉, 吉列豬扒, 各式雞扒,葡國雞
    特別一提中式蒸肉餅蒸得唔錯,肉餅爽滑非散修修
    份量而大碟
    中式小碟都唔錯唔錯! ...

• 老陳 2011-2-18 13:10:55

睇住佢開張咁耐一直都唔敢試...因佢貼出來o既菜式名太創作成份高咁...有D令我卻步...

不過見你介紹...就搵次去試試佢個葡雞先...thx...!!!

原帖由 Syndicate 於 2011-2-17 11:32 發表
    <br />

老陳你有冇試過盧九公園對面有間開左無耐的餐室?
    佢的主打葡國雞係用新鮮雞整,又係另一種口味.
    個老細總覺得熟口熟面,好似係以前渡船街風x果個 ...

• 心中火 2011-2-18 15:14:03

東東我之前都有幫襯個幾次, 個陽光炒飯當年真係辣到叫救命 (but 我都頂得順), 佢仲有個好似係叫非洲辣雞飯 (不太確定個名), 我就辣到飲左5,6杯水先食得曬, 好味係好味, 但唔食得辣的話真係唔好叫, 唔係就食飯慘過行刑 (因為真係好辣~~)

• 老陳 2011-2-18 15:27:40

係咪辣汁雞扒呀...???

而家陽光炒飯同辣汁雞扒已冇以前咁辣lu...可能多客反映意見食唔到...

原帖由 心中火 於 2011-2-18 15:14 發表
    東東我之前都有幫襯個幾次, 個陽光炒飯當年真係辣到叫救命 (but 我都頂得順), 佢仲有個好似係叫非洲辣雞飯 (不太確定個名), 我就辣到飲左5,6杯水先食得曬, 好味係好味, 但唔食得辣的話真係唔好叫, 唔係就食飯慘過行 ...

• 吾係學者 2011-2-18 18:59:41

原帖由 老陳 於 2011-2-18 12:59 發表

你指《沙利文》o既唔係雞扒版定係如何呢...???因為文中我已註明《東東》o既係雞扒版...

撇除係唔係雞扒版...會唔會係老闆o個個年代(至少16年前)o既《沙利文》非洲雞係咁o既款呢...???或者你具 ...

東東我都去食過, 老板無話自己係沙利民做過廚,

佢係沙利文度做侍應個陣, 沙利文入邊個大廚係姓楊,

東東個肥佬話個姓楊既驚死人地抄左佢師

沙利文既非洲雞香口的, 色水無甘黑的 ...

呢度無話邊間好食的, 不過係好奇怪點解突然肥佬自稱係沙利文度做過廚 ...

講番你個遊戲規則, 個人係西灣某店食過非洲雞, 係比東東的辣汁雞扒好食的  (個人意見)