我的收藏
版主
申請
開區
申請
johnhome
加入日期:2009-10-3
流動積分:7791
查看 608985 回覆 131
按讚 0 按彈 0

又派錢喇!不如大家做下善事

• 四千蚊用黎買野又買得不多,不如捐一部份出黎幫下有需要的人,不管是非洲,蒙古、大陸總之想幫什麼地方的人就幫吧,捐小小錢換來受助老幼一臉笑面絕對值得

0 0
  • sylvia17 2011-3-2 22:51:34

我吾會做好人,做好人吾會有好結果,無人會多謝你

• 啄木鳥 2011-3-3 01:43:50

請你幫下游行果D超玲家長,佢地話好多老年仔女孫兒表親都未來澳,分唔到錢,好妻涼咁話,真系令人聞者傷心,見者流涙。

• vanessap 2011-3-3 10:19:23

回覆 #1 johnhome 的帖子

每年收到現金分享我都會有一部分用來做善事, 今年都唔會例外

• vanessap 2011-3-3 10:22:26

回覆 #3 啄木鳥 的帖子

內地地大物博,空氣又好,  最適合老人家在內地養老, 我唔明點解一定要係澳門家團

• ray1223 2011-3-3 10:49:57

原帖由 啄木鳥 於 2011-3-3 01:43 發表
    請你幫下游行果D超玲家長,佢地話好多老年仔女孫兒表親都未來澳,分唔到錢,好妻涼咁話,真系令人聞者傷心,見者流涙。

• macaudog 2011-3-3 15:29:03

現在衣食住行樣樣貴, 人又迫, 車位又冇,
    唔好話改善生活, 要保持都難,
    回歸後經濟起飛但生活倒退, 邊個幫我地呀?!

• 白馬行 2011-3-3 21:33:26

回覆 #3 啄木鳥 的帖子

直頭俾間社屋佢住啦,要免租金,咁凄涼.

• johnhome 2011-3-5 06:51:41

謝謝各位回覆,其實善有善報,當然不是特效藥,一般不會馬上見功,行善,雖福未至但禍漸遠。作惡就算禍未至,但福漸遠。活著只為累積財富,到頭來也不見得是好事,看看爭產風波就知,其實佢咁有錢,不妨多做善事積下福也不錯

• ec9988 2011-3-6 02:05:28

全數捐給在下, 在下好窮, 哈哈...

• johnhome 2011-3-10 06:33:08

原帖由 ec9988 於 2011-3-6 02:05 發表
    全數捐給在下, 在下好窮, 哈哈...

今年不應暫不能全數捐曬,因為今年我有的額外開資,上年除了平日助養兒童外,也叫一共了大約八千左右。有朋友同我講我講,自已咁窮,做乜鬼善事。事實少少錢就算留給自已也改不了自已的生命軌跡。但卻可遠方小孩帶來希望。大家多捐一點吧

• BBQ99BBQ 2011-3-11 02:32:17

建議將類似派款,改建成立基金,以
    1. 資助類似SIR的救助機制;
    2. 促進在學學生參加更多假期課程,例如夏令課程;
    3. 加大基建投資 (路網、停車場等等);
    4. 增加更多醫療防衛 (例如流感針、以至老幼保健)
    5. 減免稅收 .......

務請利民生、而兼推進發展 ...

• johnhome 2011-3-12 17:15:56

原帖由 BBQ99BBQ 於 2011-3-11 02:32 發表
    建議將類似派款,改建成立基金,以
    1. 資助類似SIR的救助機制;
    2. 促進在學學生參加更多假期課程,例如夏令課程;
    3. 加大基建投資 (路網、停車場等等);
    4. 增加更多醫療防衛 (例如流感針、以至老幼保健)
    5. 減免稅收 ..... ...

其實閣下說的是行政上問題,如果班友真的做到改善民生,又點會派幾千蚊封你把口,其實政府咁個有錢,什麼措施也有資金去做,而且有些措施反而會慳錢,例如驢公焗大裁員,反正班友也不是為小市民說話,加紅哥可以送佢回香港養老,人少了,餘下職員可以到正虎大樓工作,原本大樓可以改成社屋供市民使用,當然我們的現金分享還應捐點出來積福,至於作惡的人總有惡報的,只是時辰未到。大家行善積德吧

• cctak319 2011-3-15 14:32:38

原帖由 啄木鳥 於 2011-3-3 01:43 發表

如果佢地接受, 送佢一程等佢地一家係中國大陸團聚, 唔洗咁淒涼.

• karpo 2011-3-23 19:44:28

嗯嗯..我都覺得應該做下善事..人都開心D GA..^^..